De christelijke oorsprong van Sinterklaas

Posted by on okt 28, 2013 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor De christelijke oorsprong van Sinterklaas

De christelijke oorsprong van Sinterklaas

Bisschop van Myra

Het sinterklaasfeest dankt zijn naam aan Nicolaas, bisschop van Myra. Nicolaas werd geboren in het jaar 280 in Patara gelegen in Lycië, onderdeel van het toenmalige Byzantijnse Rijk en tegenwoordig onderdeel van Turkije. De naam Nicolaas van Myra is hem toegekend, omdat Nicolaas op jonge leeftijd tot bisschop van Myra werd benoemd. Nicolaas van Myra stierf op 6 december 342.

De jonge Nicolaas

Nicolaas was een kind van welgestelde en gelovige ouders. Vanaf zijn geboorte werden hem wonderen toegewezen. Zo zou hij direct na zijn geboorte zijn handen ten hemel hebben geheven, God dankend voor het wonder van zijn geboorte. Ook zou hij op de vastendagen, woensdag en vrijdag, hebben geweigerd de moedermelk te drinken. Nicolaas was een goede leerling en altijd bereidt de helpende hand toe te steken. Op 19 jarige leeftijd werd de jonge Nicolaas door zijn oom, een bisschop, tot priester gewijd en legde hij de kloostergeloften af.

Niet enkel christelijk elementen

Het sinterklaasliedjes zingen is niet iets van de laatste tijd, de traditie van het sinterklaasfeest gaat terug tot de middeleeuwen. Het sinterklaasfeest bevat echter niet enkel christelijke riten, maar ook elementen die teruggaan tot vóór de tijd van het christendom. Er zijn bijvoorbeeld diverse parallellen met de Germaanse oppergod Wodan (ook wel Odin genoemd):

  • Wodan was alwetend (het boek van Sint)
  • Wodan schonk runnen aan de mensheid (Sint schenkt chocoladeletters)
  • de Germanen wijdden de dichtkunst aan Wodan (wij schrijven gedichtjes voor het sinterklaasfeest)

Om de mensen te bekeren tot het Christendom, werden vaak elementen van de heidense feesten gemengd met de Christelijke feesten.

De heilige Nicolaas

De heilige Nicolaas werd aanvankelijk slechts in het oosten van Europa geëerd, voornamelijk in Rusland en Griekenland. Doordat de heilige Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders werd kreeg hij ook in West-Europa steeds meer aanhang.

Tot ongeveer de tweede helft van de 19-de eeuw, was Sinterklaas een mythisch persoon. In de periode daarna werd de mythe verpersoonlijkt, in de figuur zoals wij die nu kennen.

Bron afbeelding: Geomotion